جستجو کردن
جستجو کردن
Close this search box.
بریکر چیست - الکتروپایاز

بریکر چیست

آیا می‌دانید بریکر چیست و چه کاربردهایی دارد؟ آیا با ویژگی‌های بریکر آشنایی دارید؟ کلید‌های اتوماتیک به عنوان بخش جدانشدنی سیستم‌های الکتریکی به شمار می‌روند که در ایمنی و حفاظت از این سیستم‌ها نقش مهمی دارند. کلیدهای اتوماتیک که با نام بریکر نیز شناخته می‌شوند، دستگاه‌های هوشمندی هستند که در صورت بروز اتصال کوتاه، اضافه بار و یا هر خطای دیگر قادر به قطع مدار بوده و مانع از بروز حادثه یا وارد شدن آسیب به تجهیزات می‌شوند. در این مطلب قصد داریم شما را با ویژگی‌ها و کاربردهای این کلید اتوماتیک آشنا کنیم.

فهرست مطالب

بریکر چیست؟

بریکرها ابزارهایی هستند که در سیستم‌های الکتریکی مورد استفاده قرار می‌گیرند تا در صورت بروز حادثه‌های الکتریکی و یا اضافه بار، بلافاصله مدار را قطع کنند. بدین ترتیب از بروز خسارت به تجهیزات جلوگیری می‌شود. به عبارت دیگر، بریکرها همانند یک کلید معمولی عمل می‌کنند، اما قابلیت باز و بسته کردن مدار را در شرایط حساس به صورت خودکار دارند. همچنین بریکرها در انواع مختلفی تولید می‌شوند که در ادامه با مهمترین آن‌ها آشنا می‌شویم.

انواع بریکرها

یکی از مهمترین مواردی که در بحث بریکر چیست باید بررسی شود، انواع این کلید است. بریکرها با توجه به میزان جریان، ولتاژ و قطعات به‌کار رفته در ساختارشان به انواع مختلف زیر تقسیم‌بندی می‌شوند:

  1. بریکر روغنی: بریکرهای روغنی در سیستم‌های توزیع و انتقال برق استفاده می‌شوند و نوعی از تجهیزات حفاظتی الکتریکی به حساب می‌آیند. بریکرهای روغنی در مدارهای برق برای قطع و یا وصل دو سیم الکتریکی مورد استفاده قرار می‌گیرند. یکی از ویژگی‌های مهم این بریکرها این است که اغلب در شبکه‌های انتقال برق بزرگ کاربرد دارند. زمانی که جریان برق در مدار بیش از حد وارد شود، بریکرهای روغنی با ایجاد نیروی مکانیکی، مدار را از برق قطع می‌کنند. کاربردهای اصلی این بریکر در ایستگاه‌های تبدیل توزیع، شبکه‌های توزیع برق شهری و ایستگاه‌های تولید برق است. بریکرهای روغنی به دلیل عملکرد پایدار و قوی خود بهترین گزینه برای مواقعی محسوب می‌شوند که نیاز به قطع دقیق مدارهای برق باشد.
  2. بریکر ولتاژ بالا: این بریکر یکی از تجهیزات حفاظتی است که در سیستم‌های توزیع برق مورد استفاده قرار می‌گیرد. این بریکرها معمولا جهت حفاظت از تجهیزات الکتریکی در برابر جریان‌های نامناسب و ولتاژهای بالا استفاده می‌شوند. همچنین کاربرد اصلی این بریکرها حفظ ایمنی افراد، جلوگیری از آسیب به تجهیزات الکتریکی و خسارت به دستگاه‌ها است. در صورت ایجاد ولتاژ با جریان بالا در شبکه برق، بریکر مذکور مدار را قطع کرده و مانع از بروز حوادث احتمالی می‌شود.
  3. بریکر خلا: این بریکر برای حفاظت از مدارهای برق در برابر اتصال کوتاه و جریان‌های برق مورد استفاده قرار می‌گیرد. زمانی که در یک مدار جریان برق بیش از حد مجاز افزایش پیدا کند، بریکر خلا فعال شده و مدار را سریعا قطع می‌کند. در این صورت از وقوع حوادثی همچون آتش‌سوزی جلوگیری می‌شود و قطعات الکتریکی نیز آسیب نمی‌بینند.
  4. بریکر دستی: در بحث بریکر چیست، لازم است تا با نوع دستی این قطعه نیز آشنا شوید. بریکرهای دستی همانطور که از نام آن‌ها مشخص است، توسط اپراتور، جریان الکتریکی را در یک سیستم فعال یا غیرفعال می‌کنند. بریکرهای دستی معمولا در مواردی استفاده می‌شوند که نیاز به قطع یا وصل سریع جریان الکتریکی است.

کاربردهای بریکر در صنعت برق

بسیاری از افرادی که در زمینه برق و الکترونیک فعالیت می‌کنند، می‌خواهند بدانند کاربردهای بریکر چیست؛ به همین دلیل در ادامه به بررسی کاربردهای این کلید پرداخته‌ایم:

  • کنترل و حفاظت از ولتاژ در سیستم‌های الکتریکی را برعهده دارند.
  • در زمان‌های اوج مصرف بار، جریان الکتریکی را هدایت و قطع می‌کنند.
  • در زمان بروز خطا، بخش خطادار شبکه برق را قطع می‌کنند تا از بروز اختلال در قسمت‌های دیگر سیستم جلوگیری شود.
  • محافظت از شبکه‌های انتقال برق در برابر خطاهای گذرا، بارهای نامتعادل و اتصال کوتاه
  • محافظت از ژنراتورها، موتورها و ترانسفورماتورها در برابر اتصال کوتاه، اضافه بار و افت ولتاژ

نحوه عملکرد بریکرها

یکی‌دیگر از مواردی که در بحث بریکر چیست باید مورد بررسی قرار بگیرد، نحوه عملکرد این کلید است. به‌طورکلی مکانسیم عملکرد یک بریکر به صورت زیر می‌باشد:

  1. محدودکننده‌ها یا سنسورها: سنسورها در این کلید برای تشخیص افزایش دما، افزایش جریان و یا ولتاژ به کار می‌روند. درصورتی‌که این وضعیت‌ها در بریکر تشخیص داده شود، سنسور، آن‌ها را به بخش‌های کنترلی ارسال می‌کند.
  2. بخش مدار الکترونیکی یا کنترلی: این قسمت شامل الکترونیک‌ها و مدارهایی است که پس از پردازش اطلاعات دریافتی از سنسورها، برای قطع مدار تصمیم‌گیری می‌نمایند.
  3. مکانیسم قطع و وصل: این بخش قادر به قطع جریان الکتریکی از مدار است، البته درصورتی‌که بخش کنترلی تصمیم به قطع مدار داشته باشد.

واحد بازگشت به وضعیت اولیه: برخی از بریکرها می‌توانند پس از حل شدن مسئله، مدار را به صورت خودکار وصل کنند.

مزایای استفاده از بریکر چیست؟

در این قسمت می‌خواهیم به این مورد بپردازیم که مزایای استفاده از بریکر چیست؛ پس برای آشنایی با مزایای این کلید با ما همراه باشید.

  • ایمنی: این کلیدها به عنوان سیستم‌های حفاظتی الکتریکی عمل می‌کنند؛ بنابراین مانع از بروز خسارت به تجهیزات الکتریکی می‌شوند.
  • انعطاف‌پذیری: بریکرها به راحتی باز و بسته شده و سریعا واکنش نشان می‌دهند. این ویژگی باعث می‌شود تا کاربران بتوانند برای حل مشکلات الکتریکی ایجادشده اقدام نمایند.
  • صرفه‌جویی در هزینه: استفاده از بریکرها، هزینه‌های نگهداری از سیستم‌های الکتریکی را کاهش می‌دهد؛ چراکه آن‌ها مانع از خرابی‌های جدی در این سیستم‌ها می‌شوند.
  • محیط ‌زیست: با حفظ تجهیزات الکتریکی و کاهش ضایعات با استفاده از بریکرها، به محیط زیست نیز کمک می‌شود.

نکات مهم خرید بریکر

حالا که دانستید بریکر چیست و چه کاربردهایی دارد، باید از نکات خرید آن نیز اطلاع پیدا کنید. در ادامه به مهمترین نکاتی می‌پردازیم که باید در زمان خرید این کلید مورد توجه قرار بگیرند:

  • برای انتخاب نوع مناسب بریکر، نیازهای برقی سیستم‌ خود را بشناسید.
  • ابعاد و اندازه‌های داخل تابلو برق را برای نصب این کلید اندازه‌گیری کنید.
  • کیفیت محصول را بررسی کنید.
  • برای راه‌اندازی بریکر از یک فرد حرفه‌ای کمک بگیرید.
سخن پایانی

در این مطلب دانستیم که بریکر چیست و برای چه مواردی استفاده می‌شود. همانطور که اشاره شد، مهمترین هدف این کلید، جلوگیری از خسارت به سیستم‌های الکتریکی و همینطور حفظ جان افراد در برابر آتش‌سوزی است. همچنین با توجه به نکات گفته شده، می‌توانید نوع مناسب این محصول را خریداری فرمایید.

برای خرید تجهیزات برق صنعتی به فروشگاه ما مراجعه کنید و با خیال راحت خرید کنید.

دیدگاه خود را بنویسید

دو × 2 =

جدید ترین مقالات