امروزه با پیشرفت تکنولوژی، تجهیزات و لوازم الکترونیکی نیز دستخوش تغییرات زیادی شدهاند؛ ازاینرو شاهد لوازم الکترونیکی جدیدی هستیم که بسیاری از امور را برای ما آسانتر میکنند. از جمله تجهیزات الکترونیکی که در اغلب صنایع مورد استفاده قرار میگیرند، میتوان به کنتاکتور و ssr اشاره کرد. این دو محصول به عنوان دو محصول پرکاربرد در بسیاری از لوازم الکترونیکی به حساب میآیند و در تجهیزات برقی نقش مهمی را ایفا میکنند. البته پیش از خرید این دو محصول لازم است تا با تفاوتهای آنها آشنا شوید. بنابراین در این بخش قصد داریم به بررسی تفاوت کنتاکتور و ssr بپردازیم و شما را به ویژگیهای این دو محصول آشنا کنیم.
فهرست مطالب
کنتاکتور چیست؟
پیش از بررسی تفاوت کنتاکتور و ssr باید با کاربرد کنتاکتور آشنا شوید. این دستگاه کاربرد زیادی در برق صنعتی دارد و همانند یک رله کلید مغناطیسی عمل میکند. کنتاکتور با اتصال یک جریان کوچک در ورودی منجر به قطع و وصل یک جریان بزرگتر در خروجی خواهد شد. به عبارت دیگر جریان کوچک این دستگاه را تحریک کرده و کلید داخلی روشن میشود. همچنین کنتاکتور نیز تا زمانی که جریان ورودی را قطع کنیم، قطع میگردد؛ بنابراین میتوان نتیجه گرفت که این دستگاه با دریافت سیگنال از مدار فرمان، وظیفه قطع و وصل مدار قدرت را برعهده دارد.
این دستگاه از نظر عملکرد و ساختمان فیزیکی، مشابه رله است. درواقع تفاوت کنتاکتور و ssr این است که کنتاکتور در مدار قدرت استفاده شده و رله در فرمان مدار مورد استفاده قرار میگیرد. به عبارت دیگر از رله در تجهیزات کنترلی برای تقویت جریان استفاده میکنند. در حالی که کنتاکتور در کنترل تجهیزات نقش بسیار مهمی برای تقویت سیگنال خروجی دارد.
SSR چیست؟
Ssr که به عنوان یک رله جامد محسوب میشود، مطابق با یک سیگنال خارجی، روشن یا خاموش میشود. این رله دارای خروجی بوده که براساس سیگنال اعمال شده به ورودی منجر به روشن یا خاموش شدن مدار میشود. این رلهها طول عمر بیشتر، کنتاکت سریعتر و قابلیت اطمینان بالاتری دارند؛ درنتیجه دارای مزایای بیشتری به نسبت رلههای معمولی هستند. البته این رله دارای مشکلاتی در مقایسه با مدلهای قدیمیتر است که باید به آنها توجه شود.
مزایای این رلهها باعث شده است که در بسیاری از صنایع مورد استفاده قرار بگیرند. رلههای ssr گزینه مناسبی برای طراحی مدارهای الکترونیکی هستند و میتوانند عایق فیزیکی را میان مدارها ایجاد کنند. به علاوه، این رلهها به نسبت رلههای الکترومکانیکی، سوئیچ سریعتری دارند و از طول عمر بالاتری نیز برخوردار هستند. کاربردهای وسیع ssr باعث شده است که از آنها در صنایع زیر استفاده کنند:
- راهاندازی موتور
- کنترل
- نورپردازی
- غذا و نوشیدنی
- صنعت پلاستیک
- صنعت بستهبندی
- ایجاد تهویه مناسب در ساختمانها
- پزشکی، درمان و بهداشت
بررسی تفاوت کنتاکتور و ssr
آشنایی با تفاوت کنتاکتور و ssr باعث میشود تا از ویژگیهای هر کدام از این دو محصول اطلاع داشته باشید و در زمان خرید نوع مناسب آنها را متناسب با نیازتان انتخاب کنید. در ادامه شما را با تفاوتهای این دو محصول آشنا میکنیم.
- تفاوت در ابعاد و وزن کنتاکتور و SSR
یکی از مهمترین مواردی که در زمان خرید محصول اهمیت دارد، توجه به ابعاد و وزن آن است. کنتاکتور و ssr در ابعاد و وزن متفاوت هستند، بهطوریکه ssr وزن کمتر و ابعاد کوچکتری به نسبت کنتاکتور دارد. پس اگر به دنبال محصولی با وزن پایین و ابعاد کوچک هستید، ssr انتخاب بهتری برای شما است.
- تفاوت در سر و صدا
یکیدیگر از تفاوت کنتاکتور و ssr، تفاوت در میزان سر و صدا است. Ssrها درمقایسه با کنتاکتورها آرامتر بوده و صدای کمتری از خود تولید میکنند. در حالی که صدای کنتاکتورها بسیار بالا است. همچنین کنتاکتورها دارای تیغه کمکی هستند، اما در ssrها از این تیغه استفاده نمیشود.
- تفاوت در امنیت
یکی از مهمترین المانهایی که در زمان خرید باید به آن توجه شود، انتخاب محصول براساس امنیت است. در این زمینه باید بگوییم که ssr دارای امنیت بیشتری به نسبت کنتاکتور میباشد؛ زیرا ssrها در زمان کلیدزنی جرفه تولید نمیکنند. بنابراین از ssrها میتوان در زمان آتشسوزی استفاده کرد.
- تفاوت در نوع تغذیه
از دیگر تفاوت کنتاکتور و ssr میتوان به نوع تغذیه آنها اشاره کرد. در این زمینه رلههای ssr امتیاز بیشتری از کنتاکتورها دارند. تغذیه این رلهها به دو صورت ولتاژ و سیگنال جریان است، اما کنتاکتورها تنها به صورت ولتاژ تغذیه میشوند. بنابراین، اگر نوع تغذیه برای شما اهمیت دارد، رله ssr را انتخاب کنید.
- تفاوت در قیمت
یکی از مهمترین مواردی که در زمان خرید این دو محصول مطرح میشود، توجه به قیمت آنها است. از آنجایی که رلههای ssr مزایای بیشتری از کنتاکتورها دارند؛ درنتیجه با قیمت بالاتری به فروش میرسند. درصورتیکه بودجه کافی در اختیار دارید، خرید رله ssr را به شما توصیه میکنیم.
- تفاوت در تعداد فاز
در زمان خرید این محصولات باید به کارایی سه فاز یا تک فاز آنها نیز توجه کنید. اغلب کنتاکتورها تنها کارایی سه فاز دارند و امکان استفاده از آنها در موارد تک فاز وجود ندارد. این در حالی است که ssrها در حالت سه فاز و همینطور تک فاز کارایی دارند و از این بابت برای کاربران خود هیچ محدودیتی ایجاد نمیکنند.
- تولید گرما
از دیگر تفاوت کنتاکتور و ssr میتوان به تولید گرما اشاره کرد. در این رابطه باید بگوییم که ssrها گرمای کمتری در مقایسه با کنتاکتورها تولید میکنند. بنابراین، در زمان خرید این دو محصول در ابتدا نیاز خود را در نظر بگیرید و برای خرید آنها اقدام کنید.
سخن پایانی
آشنایی با تفاوت کنتاکتور و ssr به شما کمک میکند تا در زمان خرید انتخاب هوشمندانهتری داشته باشید و بتوانید با توجه به نیازتان اقدام به خرید نمایید. کنتاکتورها برای موتورهای الکتریکی، تابلوهای برق صنعتی، سیستمهای گرمایشی و سرمایشی و غیره مناسب هستند. از سوی دیگر ssrها برای کاربردهایی همانند کنترل سرعت موتور، تجهیزات پزشکی، کنترل دیمر و به طور کلی کاربردهایی که دقت در آنها اهمیت دارد، استفاده میشوند. در این مطلب شما را با تفاوتهای این دو محصول آشنا کردیم تا با توجه به این موارد بتوانید برای خرید هر یک از آنها اقدام نمایید.